Uit recent onderzoek blijkt dat er een groot verschil is tussen wat ruiters doen op een paard en wat ruiters denken dat ze doen op een paard. Iedereen weet dat je niet aan de teugel moet trekken om een wending te maken, maar het valt niet altijd mee om deze wijsheid in de praktijk toe te passen. Vooral niet als je paard graag aan een kant vasthoudt.
Nog een belangrijke conclusie is dat ruiters zich nog onvoldoende bewust zijn van voorkeuren in hun beweging. Dit leidt volgens dr. Hayley Randle (van de vereniging van paardenwetenschappers) tot onbewuste scheefheid in druk en scheefheid in het gaan van het paard.
Teugeldruk waarden
Exacte gegevens over de hoogte van het teugelcontact zijn nog niet wetenschappelijk onderbouwd.
In de praktijk wordt een druk van 0,5 tot 1 kilo als ideaal contact beschouwd. Dit is het gevoel in de aanleuning. Teugeldruk hoort door de verende ruiterhand niet terug te lopen naar 0 kilo want dan duurt het te lang voordat de hulp doorkomt.
In de praktijk wordt gestreefd om 3 kilo als maximale teugeldruk te houden.
De meeste teugeldruk meters gaan tot 25 kilo en helaas zijn er ruiters in staat om deze druk te bereiken.
Er zijn altijd wel kleine verschillen tussen links en rechts. Dit komt doordat zowel mensen als paarden een links- of rechts handigheid hebben. Echter in de praktijk blijken deze verschillen tussen links en rechts tot wel 4 kilo op te lopen zonder dat de ruiters dat zelf merken!
Mogelijke oorzaken van een afwijkend teugelcontact:
- De ruiter heeft een onvoldoende onafhankelijke zit
- De ruiter heeft een onvoldoende verende hand
- Het paard is onvoldoende in balans
- Het paard heeft onvoldoende gedragenheid
Veelgemaakte fouten:
- (Platliggende) handen die vanuit gestrekte ellebogen op de teugels leunen. Dit maakt, zonder dat de ruiter zich daar bewust van is, het teugelcontact voor het paard een stuk zwaarder.
- De handen leunen op de bovenbenen waardoor deze gefixeerd zijn en de mond van het paard niet te volgen is. Het paard wordt gestoord in zijn beweging.
- Naar buiten gedraaide handen zetten polsen vast en beletten een rustig contact en lichte informatie overdracht via de teugels.
- Naar binnen vastgezette handen blokkeren eveneens de pols en deze spanning werkt door in de vingers, ellebogen en vaak zelfs in de schouders en nek van de ruiter.
Hoe moet het dan wel?
Ontspannen polsen en handen die de teugels dragen, die losjes worden omsloten door de vingers. In deze houding kun je als ruiter elke beweging volgen, elk verschil in teugelcontact en elke kauwbeweging van het paard voelen. Bovendien kun je zo onafhankelijke, lichte aanwijzingen geven met de vingers.
Als je de teugels daadwerkelijk als communicatiemiddel gaat beschouwen en niet als drukmiddel of manier om balans te houden, dan ben je een stap dichter bij een aangename en productieve werkrelatie met je paard.
Wat kan CS Fysiotherapie hier in betekenen?
Voor een goede communicatie met je paard is het o.a. nodig om je bewust te worden van je houding en beweging. Hierdoor doe je wat je denkt dat je doet. Er is geen ‘ruis’ in je hulpen naar je paard en hij zal veel beter en met meer plezier dat gaan doen wat jij van hem vraagt.
Dit sluit naadloos aan op mijn visie dat plezier en prestatie voor zowel paard als ruiter geoptimaliseerd kunnen worden op een manier waarbij gezondheid en welzijn voor beiden bovenaan blijven staan.
Om deze bewustwording te creëren en toe te werken naar een echte onafhankelijke zit werk ik met Flexchair ruitertraining. Het valt op dat veel ruiters zelfs tijdens training op de Flexchair spanning hebben in één of beide armen. Dit loopt via de schouders door naar de nek en bovenrug, met alle gevolgen voor de onderrug. Om hen ook hier bewust van te laten worden heb ik sinds kort het Flexchair systeem in de praktijk uitgebreid met een teugeldrukmeting.
Er is geen standaard manier van teugelvoering die bij elk paard en in elke situatie past, maar door deze training is het wel mogelijk om een idee te krijgen van een fijne teugelvoering en subtiel contact. Ook eventuele onbewuste verschillen tussen links en rechts worden opgespoord.
Ben je aanvullend verzekerd?
In veel gevallen krijg je deze training (deels) vergoed van de zorgverzekeraar als zitting fysiotherapie!
Wil je meer weten over de mogelijkheden m.b.t. begeleiding voor jou en je paard? Of wil jij er ook achter komen of je eigenlijk wel van je paard vraagt wat je denkt dat je vraagt?
Wat houd je nog tegen, kom naar de specialist in bewegen!